LPG - czy założyłbyś jeszcze raz?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rom
    Classic
    • 2010
    • 17

witam. tez doloze sie do tematu.Mam zalozona tak bardzo krytykowana instalke KME DIEGO 3 i jestem jak najbardziej zadowolony.Przejechane na gazie ok. 35000 km. i smiga bez najmniejszych problemow .Swiece NGK do Lpg,temp. przejscia na gaz 25st. i przechodzi po ok. 500-800m. Co do tankowania to wlot mam po klapkom przy wlewie paliwa i tak jest b. dobze bo nie musze oklepywac blotnika ze sniegu, a w Niemczech, gdzie tankuje przewaznie, to na stacjach jest samoobsluga.Moj gazownik powiedzial, ze Octavia z silnikiem , np. MPI 1,6 to "pancerny" silnik i jak najbardziej podatny do inst. Lpg.Tak wiec jesli kiedys to jeszcze raz.

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Instalacje coś drgnęły do góry - w grudniu płaciłem 2300, a teraz za taka sama chca juz 2500 zeta
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rkb
        RS
        • 2008
        • 2152
        • Rapid Spaceback (NH1)
        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Tankowalem na 3 roznych stacjach i nie odbija mi zawor, znaczy sie dystrybutor zwalnia pompowanie gazu i trzeba recznie wylaczyc, w butle wchodzi 45 litrow i dystrybutor staje.... zglosze to na 1szym przegladzie, bo chyba tak nie powinno byc
        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Rosomak
          L&K
          • 2011
          • 1365
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rkb
          nie odbija mi zawor, znaczy sie dystrybutor zwalnia pompowanie gazu i trzeba recznie wylaczyc, w butle wchodzi 45 litrow i dystrybutor staje....
          gdzie w tym wpisie logika?
          Znaczy, że co? Ze samoistnie nie odbija przy zalaniu do pełna?
          Napisz to jakoś "po Polsku"!
          Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
          http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mkania777
            Zamieszczone przez rkb
            nie odbija mi zawor, znaczy sie dystrybutor zwalnia pompowanie gazu i trzeba recznie wylaczyc, w butle wchodzi 45 litrow i dystrybutor staje....
            gdzie w tym wpisie logika?
            Znaczy, że co? Ze samoistnie nie odbija przy zalaniu do pełna?
            Napisz to jakoś "po Polsku"!
            widze, ze nie po raz pierwszy czegos nie rozumiesz :diabelski_usmiech - wiec koledze nie odbija przy tankowaniu :diabelski_usmiech lepiej juz?

Komentarz

• Rosomak
              L&K
              • 2011
              • 1365
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

piotrek_os, dobrze że ty jesteś rozumny, to wytłumaczyłeś coś co jest napisane bez żadnego sensu.

rkb, z opisu Twojego O2FL wynika że masz butlę 55litrów. Co daje max. stopień napełnienia 80%, tj. 44litry. Napisałeś, że dystrybutor "stanął" przy 45litrach w czasie tankowania, więc jest O.K.!
              Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ale pistolet powinien odbijac jak ma to miejsce w przypadku tankowania benzyny gdy jest pelno. Moze sie zdarzyc czasem ze nie odbije bo wiadomo rozne rzeczy maja na to wplyw, ale u mnie nie odbilo ani razu. Jest inne zabezpieczenie ktore nie pozwoli wpompowac wiecej niz te 80%, ale chcialbym zeby wszystko bylo ok

A tak pozatym wszystko smiga perfekt, w trasie gdzie 300 km udalo mi sie przejechac w 4h z 4ma osobami na pokladzie wciagnol mi 9l / 100 km gazu przy sr. predkosci 80 km/h

Komentarz

• patrykL
                  Rider
                  • 2009
                  • 588

Panowie, Koledze (mowiac, ze dystrybutor staje) chodzilo zapewne o to, ze poprostu zwalnia, (tak jak pisal chwile wczesniej), a nie odbija mechanicznie tak jak powinien, stad chyba to niepotrzebne zamieszanie

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

Zamieszczone przez rkb
                    Ale pistolet powinien odbijac jak ma to miejsce w przypadku tankowania benzyny gdy jest pelno. Moze sie zdarzyc czasem ze nie odbije bo wiadomo rozne rzeczy maja na to wplyw, ale u mnie nie odbilo ani razu. Jest inne zabezpieczenie ktore nie pozwoli wpompowac wiecej niz te 80%, ale chcialbym zeby wszystko bylo ok
                    Zawor, ktory nie pozwala przepelnic zbiornika to jest jedyna oznaka ze juz koniec tankowania. Pistolet do tankowania gazu nie jest zanurzony w gazie i nie moze "odbic" gdy poziom gazu zbliza sie do maksimum.

Komentarz

• rkb
                      RS
                      • 2008
                      • 2152
                      • Rapid Spaceback (NH1)
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez t271828
                      Zamieszczone przez rkb
                      Zawor, ktory nie pozwala przepelnic zbiornika to jest jedyna oznaka ze juz koniec tankowania. Pistolet do tankowania gazu nie jest zanurzony w gazie i nie moze "odbic" gdy poziom gazu zbliza sie do maksimum.
                      Tak, ale elektrozawor powinien odcinac doplyw i wtedy pistolet "odbija"

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mkania777

rkb, z opisu Twojego O2FL wynika że masz butlę 55litrów. Co daje max. stopień napełnienia 80%, tj. 44litry.
                        tez guzik prawda, bo ja mam butle 55l i bez problemu mi wchodzi ponad 49 - choc po pierwszym zatankowaniu myślałem, ze cos nie tak było z dystrybutorem, ze az tyle przez niego przeszło, bo mialem na mysli te w/w 80%

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Mowie, ze masz podgiety plywak i wchodzi wiecej. Mi do butli 80l nominalnie najwiecej weszlo 63l wiec nawet niecale 80%
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Rosomak
                            L&K
                            • 2011
                            • 1365
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

A ch...ja prawda piotrek_os,to co piszesz i nie jest to normalne zjawisko, że aż tyle ci wchodzi. Coś nie tak z tym twoim wielozaworem. Aczkolwiek jak jest bardzo duże ciśnienie w zbiornikach paliwa na stacji paliw, to wielozawór potrafi odciąć później, lub nawet wcale...

Komentarz

• rom
                              Classic
                              • 2010
                              • 17

mi po pierwszych tankowaniach wchodzilo 45l przy 55 litrowym zbiorniku. Po ktoryms tam razie nagle weszlo 53l, potem znowu 48l a ostatnio 52l.Mam na mysli do momentu gdy dystrybutor dalej nie chce pompowac.Tez nie wiem czy to poprawne.Moze dlatego, ze czasem tankuje na Shell ,czasem na Aral. :roll: . Do tej pory zbiornika mi jeszcze nie rozerwalo :wink:

Komentarz

• rkb
                                RS
                                • 2008
                                • 2152
                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

To albo jest cos nie tak z zabezpieczeniem albo oszukuja dystrybutory... do 55 powinno max wejsc 48, pozniej robi sie niebezpiecznie

Komentarz

• rom
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 17

no gdy przy 53l dopiero zatrzymal sie dystrybutor to tez jakos bylem niepewny. Ale gazu wyjezdzilem do konca. Moze poprostu nastepnym razem nie dotankuje do konca tylko do ok. 48-50l.

Komentarz

• rkb
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2152
                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ktos moze polecic jakie świeczki / przewody najlepiej wsadzic?

Komentarz

• Northeusz
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1677
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez rkb
                                      Jedno i drugie bierz NGK i będziesz zadowolony.
                                      Pozdrawiam
                                      Northeusz

Komentarz

• yunior81
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1657
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rkb
                                        To albo jest cos nie tak z zabezpieczeniem albo oszukuja dystrybutory... do 55 powinno max wejsc 48, pozniej robi sie niebezpiecznie
                                        Ja mam butle 48l powinno wchodzic ok 36l a wchodziło 42-44. Zawór w butli wymieniony na gwarancji i wszystko OK

Komentarz

• Ferd
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 320

Zamieszczone przez Northeusz
                                          Zamieszczone przez rkb
                                          Jedno i drugie bierz NGK i będziesz zadowolony.
                                          Potwierdzam, też to mam. Mój mechanik, któremu ufam takie coś mi polecił, założył i wszystko jest OK

Komentarz

• filip_auto
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 164

Ja zmieniłem świece na Denso jedno elektodowe przy 45 tyś i zmiejszyłem im szczeline pomiędzy elektrodami na 0,8 mm

Zauważyłem że auto lepiej trzy niskie obroty i wszyscy do gazu polecają świce jedno elektrodowe.

Komentarz

• Ths
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 317

A ja na przekór wszystkim kupiłem iskry gaz-super szczelina 0.8 mm świeca jednoelektrodowa.

Komentarz

• piotrrr
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 2

WITAM
                                                Koledzy chce kupić octavie II i niestety z racji dojazdu do pracy( codziennie 50 km w jedna stronę) zagazować . Proszę o rade jaki silnik najlepiej zagazować. czy tylko ten 1.6 który fabrycznie gazuje skoda nadaje się do tego najlepiej?? Chciałbym kupić tak 1.8 , 2 czy te silniki dobrze znoszą zagazowanie. HELLP.pozdrawiam

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9946
                                                  • Ford

piotrrr, w O2 tylko 1.4i i 1.6i BSE nadaje do zagazwoania w "normalnej" cenie. Pozostałe benzyniaki wymagają instalacji problematycznej i za chore pieniądze...

Zresztą już ze sto razy o tym było...
                                                  Adam... Używam:
                                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Northeusz
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 1677
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez piotrrr
                                                    WITAM
                                                    Koledzy chce kupić octavie II i niestety z racji dojazdu do pracy( codziennie 50 km w jedna stronę) zagazować . Proszę o rade jaki silnik najlepiej zagazować. czy tylko ten 1.6 który fabrycznie gazuje skoda nadaje się do tego najlepiej?? Chciałbym kupić tak 1.8 , 2 czy te silniki dobrze znoszą zagazowanie. HELLP.pozdrawiam
                                                    W OII pod LPG to tylko 1.6 MPI, 1.4 nie polecam, tym bardziej jak piszesz o 1.8 czyli tendencja "w górę". Reszta silników benzynowych czyli FSI i TSI z tego tematu odpada i dla dobra czytających można przyjąć, że się nie da. Do TSI jest co prawda instalacja, ale nie chcesz się nią interesować - w porównaniu do sekwencji jest dużo droższa i bardzo problematyczna. Jak chcesz O2, z LPG, i bez problemów to tylko 1.6 . Jak 1.6 to za mało to pozostaje tylko zainteresować się innym producentem.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Northeusz

Komentarz

Pracuję...